dats24 logo
energie lifehacks|besparen10/4/2024

Je elektrische auto zomerklaar met de grote zomercheck? Ja!

Wil je je elektrische auto helemaal klaarmaken voor de zomer? Met onze handige tips kom je de zomermaanden probleemloos door. Hoe gebruik ik de airco in de auto? Waar moet ik aan denken voor de autovakantie? En hoe beperk ik het verbruik van mijn batterij onderweg? Je leest het allemaal en meer in onze zomercheck.

checklist-zomer-vooraf

Wat moet ik verplicht meenemen in de auto?

In je auto moeten een aantal voorwerpen altijd aanwezig zijn. De noodzakelijke documenten, zoals het rijbewijs en keuringsbewijs, spreken voor zich. Voorzie altijd een Europees aanrijdingsformulier. Vergeet de fluorescerende hesjes niet, eentje voor elke inzittende. In België is ook een gevarendriehoek verplicht, net zoals een brandblusser.

Andere landen wijken hier soms lichtjes van af, let dus goed op.

  • Duitsland: in ‘groene’ gebieden heb je een speciale Umweltplakette nodig. Die milieusticker kan je vooraf aanvragen.

  • Frankrijk: een alcoholtester is verplicht. Verschillende steden eisen een apart milieuvignet, het Crit’Air. Dat vignet bestel je best ruim op tijd.

  • Groot-Brittannië: zowel een fluorescerend hesje als een gevarendriehoek zijn er niet verplicht.

  • Kroatië: je moet verplicht een set reservelampen meenemen, behalve wanneer je auto van led- of xenonlampen is uitgerust.

  • Spanje: In Barcelona en Madrid heb je een milieusticker nodig, al wordt een exemplaar uit Frankrijk of Oostenrijk ook aanvaard. De Franse milieusticker is het handigste, zo combineer je 2 landen in 1 klap.

  • Zwitserland: je gevarendriehoek moet altijd binnen handbereik liggen (dus niet in de kofferbak).

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Tijdens een gezinsvakantie puilt de kofferbak vaak uit. Probeer toch om zo licht mogelijk te reizen om je verbruik onderweg te sparen. Neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee en koop zoveel mogelijk op je bestemming.

Enkele bagagetips:

  • Plaats de zwaarste bagage onderaan, de lichtste bagage bovenaan.

  • Begin altijd te stapelen tegen de rugleuning van de achterbank.

  • Probeer niet hoger te gaan dan de hoedenplank. Als je onderweg plots moet remmen, verandert die bagage namelijk in een projectiel.

Laat de caravan thuis

Die-hard kampeerders zullen het niet graag horen maar een caravan en een elektrische auto, het is (nog) geen geslaagd huwelijk. De cijfers spreken voor zich: een elektrische auto die een last trekt verbruikt al snel tot 50% meer.

De juiste bandenspanning rendeert

Welk seizoen het ook is, de juiste bandenspanning is altijd belangrijk voor de levensduur van een autoband. Wanneer er te weinig of net te veel druk is, zal je meer moeite hebben om je auto onder controle te houden. Bovendien slijten de banden sneller en gaan ze minder lang mee. Bij een DATS 24-tankstation in je buurt kan je de bandenspanning gratis bijstellen.

Bonus: bij een optimale bandenspanning kan je tot wel 2 tankbeurten per jaar uitsparen!

Kies ik zomerbanden of all-seasons?

Dat je in juli of augustus geen winterbanden meer nodig hebt, daar zijn we het allemaal over eens. Wat dan met vierseizoenenbanden? Klinkt op het eerste gezicht goed, maar toch presteren ze in droge omstandigheden steevast minder dan zomerbanden. Wil je veel grip op de weg, laat dan in het begin van de zomer best een setje zomerbanden steken.

Plan langere trips

Ga je grotere afstanden afleggen met je elektrische auto? Zoek dan vooraf de verschillende laadpunten onderweg op. Zo kan je altijd tijdig bijladen. Je vindt alle beschikbare laadpunten binnen Europa terug in een handig overzicht.

Wat is mijn actieradius?

Je vakantiebestemming ligt doorgaans een pak verder dan dagelijkse verplaatsingen naar je werk of de supermarkt. Haal je makkelijk 400 kilometer aan een gemiddelde van 50 tot 60 kilometer per uur? Dan zal die actieradius op weg naar je bestemming lager liggen, omdat je hogere gemiddelde snelheden haalt op autosnelwegen. Doe vooraf een kleine vergelijking om tussenstops beter te kunnen plannen.

Welke laadkabels neem ik mee?

Je weet niet altijd welk type stopcontact je zal aantreffen, zeker in het buitenland. Neem je gewone laadkabel mee, samen met een kabel die je aansluit op een conventioneel stopcontact.

checklist-zomer-onderweg

Kies de juiste rijmodus

Je elektrische auto heeft verschillende rijmodi. Gebruik zo vaak mogelijk de eco-modus, zodat je koeling slim ingeschakeld wordt en je spaarzamer omgaat met je batterij.

Wanneer moet ik bijladen?

Rij nooit tot de batterij (bijna) helemaal leeg is. Een kleine veiligheidsmarge voorzien, kan nooit kwaad en zorgt voor meer gemoedsrust onderweg.

Flexibel vertrekuur

Een file is geen lachertje, zeker niet in de zomer. Onderneem je binnenkort een langere reis en kan je je vertrekuur kiezen? Vermijd dan de drukste momenten van de dag. Je kan langer een constante snelheid aanhouden en legt je traject dus veel zuiniger af. Ook aan de laadstations verlies je aanzienlijk minder tijd omdat je de grootste druktes bewust ontloopt. Om er concrete tijdsblokken op te plakken: ’s middags tussen 12 en 14 u. en ’s avonds tussen 17 en 19 uur zijn de twee piekmomenten.

Laad tot 80%

Heb je onderweg een snellader gevonden? Dan volstaat het om je batterij tot 80% op te laden. Tussen 80 en 100% laad je sowieso trager, ook aan een snellader. Vermijd de extra wachttijd en vervolg je weg meteen.

De B van bereik

Veel elektrische auto’s beschikken over een B-stand. Hiermee kan je regeneratief remmen: de accu opladen tijdens het afremmen op de elektromotor. Door dit one pedal driving succesvol toe te passen, win je onderweg aan rijbereik. Vooral in steden waar je vaak moet afremmen is dit een relaxte rijmodus. Extra voordeel: je remmen gaan veel langer mee.

Altijd een laadpunt in de buurt

Met de juiste laadpas(sen) kan je altijd en overal bijladen. Vraag hier de DATS 24-laadpas aan en laad bij ruim 11 500 laadpunten in België en 144 000 internationale laadpunten.

Hoe gebruik ik de airco?

Airco is in warmere landen allesbehalve een luxe, zeker in de zomer. Probeer je airco nooit kouder in te stellen dan 5 tot 7 graden onder de buitentemperatuur. Dat is niet alleen gezonder voor de chauffeur en passagiers, maar ook beter voor het stroomgebruik onderweg. Met de airco op maximum kan je zomaar eventjes 10% meer stroom verbruiken dan zonder.

Vermijd luchtweerstand

Hoe gestroomlijnder je rijdt, hoe minder je onderweg verbruikt. Een dakkoffer kan misschien heel wat bagage aan maar weet ook dat je verbruik hierdoor met wel 30% kan stijgen. Beschikt je auto over een trekhaak? Er bestaan koffers die je op de trekhaak bevestigt, wat de luchtweerstand ten goede komt. Heb je geen zware voet? Probeer dan op een autosnelweg in het zog van een vrachtwagen te blijven. Alle beetjes helpen, toch?

Hoe vaak moet ik mijn auto wassen?

Toegegeven, er zijn leukere klusjes in de zomer dan je auto wassen. Het loont wel om regelmatig de spons en autoshampoo boven te halen want een propere auto rijdt veel zuiniger dan een auto vol stof en modder.